Platform voor de interieurbouwbranche
De houtbewerkingsmachine doet nog steeds hetzelfde, maar beter dan ooit

De houtbewerkingsmachine doet nog steeds hetzelfde, maar beter dan ooit

De functionele toepassing van houtbewerkingsmachines is sinds de introductie van machinaal werken eigenlijk niet veranderd. Zagen, boren, frezen en schuren blijven nu eenmaal handelingen die in de basis zo zijn gebleven.

Wat echter wel drastisch is veranderd, is de manier waarop er gewerkt wordt. De automatisering van houtbewerkingsmachines heeft ervoor gezorgd dat er sneller, schoner, secuurder en over het geheel gezien gewerkt kan worden.

Connectiviteit en interfacing: grote sprongen vooruit

Kijken we naar de evolutie die plaats heeft gevonden en blijft voortduren, dan zien we onder andere dat de kwaliteit van de gereedschappen toegenomen is. De gereedschapsfabrikanten blijven voortdurend innoveren. Er komt steeds meer kennis beschikbaar over krachten die op een boor- of freeskop komen te staan. Er worden nieuwe schuurmiddelen ontwikkeld, zaagbladen worden steeds verder doorontwikkeld. Dat resulteert in economischer en netter werken.

Op het gebied van automatisering zien we dat we grote sprongen hebben gemaakt op het gebied van connectiviteit en interfacing. Waar vroeger een aan de machine gekoppelde computer met de hand werd ‘gevoed’ met data, die vanaf papier werd gelezen, daar ontstond in de loop der tijd de mogelijkheid om de machine digitaal te voeden. Eerst aan de machine zelf, later via netwerken op afstand. En nu? Via de Cloud. Internet of Things heeft ook de houtwerkplaats bereikt. Dankzij IoT praat de machine ook terug en kan er gebruik worden gemaakt van feedback. Processen zijn nog beter te automatiseren dan voorheen en het opslaan van recepturen zorgt ervoor dat repeterend werk zo nauwkeurig mogelijk kan plaatsvinden. Ook voorraadbeheer vaart wel bij de terugkoppeling naar het systeem. In plaats van een handmatige beoordeling en archivering van restmateriaal, wordt er nu feilloos digitaal gedocumenteerd welke reststukken in het magazijn liggen. Daar wordt door het systeem bij opvolgende orders rekening mee gehouden. Minder afval dus!

Dankzij de 3D-visualisatie van elk element kunnen eventuele fouten reeds voor de productie ontdekt worden en kan er veel tijd gewonnen en kunnen kosten bespaard worden. (Beeld: Vlecad)

Meer doen met dezelfde machine

Grote vooruitgang zien we vooral in het meer kunnen doen met een en dezelfde machine. Boven frezen, op de kopse kant boren en tegelijk de onderkant van een plaat bewerken? Volgens de laatste stand van de techniek is dat geen probleem. Naast een toename in snelheid en het voorkomen van beschadigingen aan het materiaal – door transport van machine naar machine – is er nog een groot voordeel: er kan met minder personeel gewerkt worden. Dat is geen negatieve uitkomst, want sprake van banenverlies is er niet. Het lost vooral het probleem op in de houtsector, namelijk de krapte op de arbeidsmarkt. 

Spreken we over diezelfde arbeidsmarkt, dan zien we dat houtbewerkingsbedrijven na jaren eindelijk een mooie troef in handen hebben om de jeugd enthousiast te krijgen. De input aan de machine gebeurt op veel plaatsen al via tablets. In plaats van de machine te moeten instellen via een abstract bord met knoppen, kan de operator nu swipen door de app die bij de machine hoort. De interface is veel intuïtiever geworden en daarmee makkelijker onder de knie te krijgen. Het is een herkenbare digitale omgeving voor de jeugd.

Kleine series draaien is geen probleem

We zien verder dat er steeds meer houtbewerkingsmachines op de markt komen die klein of middelgroot zijn en daarmee ideaal qua ruimte inname, aanschafprijs en prestaties. Het draaien van kleine series kan hiermee economisch en efficiënt gedaan worden. Verdwijnt door de huidige stand van de techniek het ambacht? Geenszins, want voor werken in een houtwerkplaats moet je het juiste DNA bezitten. De liefde voor hout als grondstof heb je, of heb je niet. De machine waarop je dat hout bewerkt, is slechts een hulpmiddel. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.