Platform voor de interieurbouwbranche
MaterialDistrict Utrecht 2025 in teken van Biophilic Design

MaterialDistrict Utrecht 2025 in teken van Biophilic Design

Vooral veel zintuigelijke ervaringen

Van 12 tot en met 14 maart 2025 wordt Werkspoorkathedraal in Utrecht opnieuw het toneel voor MaterialDistrict Utrecht, dé beurs waar architecten, interieurontwerpers en innovators samenkomen rond de nieuwste ontwikkelingen in innovatieve- en duurzame materialen. Dit jaar staat de beurs volledig in het teken van biophilic design – een ontwerpbenadering die de verbinding tussen mens en natuur centraal stelt. Met een gevarieerde groep van 150 exposanten, een uitgebreide materiaalexpositie en een dagvullend lezingenprogramma biedt MaterialDistrict Utrecht een inspirerend platform voor duurzame innovaties en kennisuitwisseling.

MaterialDistrictUtrecht2024 ­ƒoAVioricaCernica HR 10 kopie

Tekorten aan grondstoffen: van voorspelling naar realiteit

Meer dan vijftig jaar geleden voorspelde de Club van Rome al een toekomst waarin grondstoffen schaars zouden worden, zoals omschreven in hun rapport The Limits to Growth (1972). Wat toen een ver-van-ons-bed-show leek, is inmiddels realiteit, benadrukt curator Leonne Cuppen: “De aarde raakt uitgeput, niet alleen door fossiele brandstoffen, maar ook door schaarse metalen zoals lithium en kobalt, die essentieel zijn voor technologie en duurzame energie.” De urgentie om circulaire en regeneratieve materialen te ontwikkelen is groter dan ooit. MaterialDistrict Utrecht biedt een podium waar deze uitdaging centraal staat en waar innovaties worden gepresenteerd die de grenzen van materiaalgebruik verleggen.

MaterialDistrictUtrecht2024 ­ƒoAVioricaCernica HR 39 kopie

Een rijke mix van exposanten

MaterialDistrict Utrecht onderscheidt zich door een dynamische mix van exposanten, die varieert van net afgestudeerde ontwerpers tot gevestigde spelers uit de industrie. Deze diversiteit is een kernwaarde van de beurs en maakt het tot een unieke ontmoetingsplek voor ontwerpers en fabrikanten van verschillende generaties. 

Curator Leonne Cuppen selecteerde dit jaar zestien Young Talents, die met hun experimentele ontwerpen en materialen inspireren. Zo presenteert Rameshwari Jonnalagadda haar project TerraMound, een innovatief koelsysteem op basis van terracotta, en nodigt Morris Bouwman bezoekers uit om met Watching the [Grass] Grow na te denken over klimaatverandering. 

MaterialDistrict ondersteunt ook start-ups die zich richten op circulaire en duurzame innovaties via het MaterialDistrict Innovation Fund. Dankzij dit fonds kunnen vernieuwende start-ups zoals Eggxpert, dat eierschaalafval omzet in duurzame bouwmaterialen, en het Sponge Building Project, dat keramische structuren ontwikkelt voor groene gevels en wateropvang, deelnemen aan de beurs. RietGoed, een bedrijf dat lokaal riet inzet voor biobased toepassingen, presenteert eveneens hun circulaire productlijn. Door deze ondersteuning biedt MaterialDistrict Utrecht een podium aan jonge bedrijven die op een impactvolle manier bijdragen aan een duurzamere toekomst.

MaterialDistrictUtrecht2024 ­ƒoAVioricaCernica HR 193 kopie

Ook gevestigde bedrijven die vooroplopen in duurzame innovaties zijn ruim vertegenwoordigd. Zo presenteert ArcelorMittal Construction haar nieuwste staalproducten die bijdragen aan de reductie van de CO2-uitstoot, en toont Ege Carpets hun innovatieve benadering van duurzame tapijten. Met producenten als Rubio Monocoat, dat houtafwerkingen ontwikkelt op basis van natuurlijke oliën, en Artimo Textiles, specialist in duurzame interieurstoffen, laat MaterialDistrict zien hoe grote merken werken aan oplossingen voor de ecologische uitdagingen
van vandaag.

Biophilic Design als thema

Het thema biophilic design loopt als een rode draad door de beurs. De Werkspoorkathedraal wordt in samenwerking met Biophilic Design Academy (BDA) aangekleed met natuurlijke elementen en biedt bezoekers een zintuiglijke ervaring van biophilic design. Het hoogtepunt van deze thematische invulling is het Biophilic Nest, een speciaal ingerichte ruimte van zes bij zes meter waar de kracht van natuurlijke materialen en vormen direct beleefd kan worden. Biophilic design laat zien hoe natuur in de gebouwde omgeving niet alleen esthetiek kan verrijken, maar ook het welzijn van gebruikers kan bevorderen.

Lezingenprogramma met zestig sprekers

MaterialDistrict Utrecht biedt daarnaast een omvangrijk lezingenprogramma dat verspreid over drie dagen plaatsvindt in twee theaters en in totaal zestig sprekers bevat. Het programma belicht een breed scala aan thema’s, van de nieuwste materiaalinnovaties en circulaire ontwerpstrategieën tot specifieke toepassingen van biobased en biophilic design. Deze sessies bieden bezoekers diepgaande kennis en inspiratie om direct toe te passen in hun eigen praktijk.

Materiaalexpositie: Inno-vaties tastbaar ervaren

Het hart van MaterialDistrict Utrecht wordt gevormd door de materiaalexpositie, waarin ruim 250 innovatieve samples worden getoond. De expositie biedt bezoekers de mogelijkheid om duurzame materialen te verkennen, van textiel gemaakt van zeewier tot biobased akoestische oplossingen. Deze tastbare ervaring helpt architecten en ontwerpers om nieuwe ideeën op te doen en de potentie van deze materialen in hun eigen werk te ontdekken.  

Bezoeken 

De 18e editie van MaterialDistrict Utrecht vindt plaats van 12 t/m 14 maart 2025 in Werkspoorkathedraal in Utrecht. Met 5.000 verwachte bezoekers, 150 exposanten en 5.800 m2 expositieruimte staat hét materialenevent voor (interieur)architecten en R&D-professionals geheel in het teken van materiaalinnovaties voor het ruimtelijk domein: Architectuur, Interieur, Tuin- & Landschapsarchitectuur, Leisure, Exhibition & Standbouw en Meubel- & Interieurbouw. 

Ga voor meer informatie over MaterialDistrict Utrecht en voor tickets naar utrecht.materialdistrict.nl

Openingstijden

Woensdag 12 maart 10:00-18:00 uur

Donderdag 13 maart 10:00-18:00 uur

Vrijdag 14 maart 10:00-17:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten