De krapte op de arbeidsmarkt blijft een uitdaging voor veel sectoren, waaronder de interieurbouw en meubelindustrie. Terwijl bedrijven hun best doen om personeel te vinden en te behouden, zijn structurele oplossingen noodzakelijk om de toekomst van de branche veilig te stellen. Kees Zwetsloot, adjunct-directeur van Koninklijke CBM, deelt zijn visie op duurzame inzetbaarheid en goed werkgeverschap. “Het begint in eerste instantie allemaal met leiderschap en aandacht voor de medewerkers.”
Volgens Zwetsloot speelt duurzame inzetbaarheid een sleutelrol in het aanpakken van de arbeidsmarktkrapte. “Met onze campagne ‘Schaven aan Jouw Toekomst’ ondersteunen wij bedrijven in de sector bij persoonlijke ontwikkeling en scholing. Dit helpt om huidige medewerkers langer, productiever en met plezier aan het werk te houden”, legt hij uit. Drie adviseurs van CBM werken daarom actief met bedrijven aan thema’s zoals arbeidsomstandigheden, vakkennis en goed werkgeverschap. Zij staan midden in het werkveld. Door gerichte instrumenten zoals de Persoonlijke Gezondheidscheck en scholingssubsidies biedt CBM bedrijven de mogelijkheid om te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. De samenwerking met het Expertisecentrum Meubel (ECM) draagt daar aan bij. “We zien dat bedrijven die proactief omgaan met deze instrumenten, beter in staat zijn om hun werknemers te enthousiasmeren en te stimuleren”, zegt Zwetsloot.
Goed werkgeverschap gaat overigens veel verder dan alleen goede arbeidsvoorwaarden, benadrukt Zwetsloot. “Het begint met leiderschap en aandacht voor de medewerkers. Weten wat hen motiveert en hen betrekken bij de bedrijfsvisie is cruciaal.” CBM ondersteunt hierbij met praktische hulpmiddelen zoals gespreksformats en advies rondom bedrijfscultuur en leiderschap.
Daarnaast speelt de sociale en fysieke veiligheid een belangrijke rol. “Het faciliteren van gezond en veilig werken is essentieel. We helpen bedrijven met de RI&E en we stimuleren ze om interventies te doen op basis van de resultaten uit gezondheidschecks”, aldus Zwetsloot. Bedrijven met een heldere structuur en een focus op het welzijn van medewerkers onderscheiden zich volgens hem in de markt.
De toekomst vraagt hoe dan ook om een strategische blik, waarin innovatie en technologie centraal staan. Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) nog niet direct de productieprocessen beïnvloedt, merkt Zwetsloot dat het belang van AI groeit. “AI wordt vooral toegepast in ondersteunende functies zoals marketing en HR. Toch lopen opleidingen achter bij de technologische ontwikkelingen, wat de sector belemmert om optimaal te profiteren van deze nieuwe mogelijkheden”, waarschuwt hij. “We moeten dus aan de slag!”
Om tegen 2025 echte stappen te zetten in het oplossen van de arbeidsmarktkrapte, pleit Zwetsloot voor een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgevers en medewerkers. “Werkgevers kunnen – of misschien wel: moeten! – optimaal gebruik maken van instrumenten zoals de talentscan, gezondheidscheck en opleidingsmogelijkheden. Maar het vraagt ook een proactieve houding van werknemers om zich te blijven ontwikkelen”, benadrukt hij.
Zijn advies aan mensen die in de sector willen werken? “Sta open voor persoonlijke groei en ontdek hoe jij het beste leert. Of dat nu via praktijk, theorie of een combinatie van beide is.”
Met een geïntegreerde aanpak en focus op duurzame inzetbaarheid, goed werkgeverschap en innovatie, kunnen bedrijven in de interieurbouw en meubelindustrie de uitdagingen van de arbeidsmarkt het hoofd bieden. Zoals Zwetsloot afsluit: “Onze adviseurs staan klaar om de branche te ondersteunen. Samen werken we aan een toekomstbestendige sector.”