In elke editie van Binnenwerk introduceren we een nieuwe interieurbouwer. Dit keer staat Moldura Interieurbouw centraal, een bedrijf waarin een jong en hecht team met hout en plaatmateriaal mooie projecten voltooit. We spraken met eigenaar Michael Stevens, die ons meenam in het verhaal achter dit Brabantse familiebedrijf.
Het verhaal van Moldura begint eigenlijk in 2010, bij het faillissement van het grote interieurbouwbedrijf waar Michael Stevens en zijn vader jarenlang werkten. “Mijn vader gaf leiding aan de werkplaats en werkte later op kantoor, terwijl ik er stage liep, vakantiewerk deed en uiteindelijk in vaste dienst ging. Deze vervelende gebeurtenis creëerde voor ons de mogelijkheid om voor onszelf te beginnen.”
Met een busje en wat spaargeld begonnen Piet en Michael Stevens hun eigen bedrijf. “Als Stevens en Stevens Maatwerk Interieur verhuurden we onszelf aan andere interieurbouwers. Na anderhalf jaar konden we een hal van 400 m² huren en langzaam onze eigen klantenkring opbouwen. Dit was een spannende tijd, omdat we echt vanuit nul moesten beginnen.”
De eerste machines, waaronder een Altendorf-zaagmachine en een kleine CEHISA kantenaanlijmer van De Groot Bewerkingsmachines, vormden de basis van wat nu een professioneel ingerichte werkplaats is. In 2018 verhuisde Moldura naar een groter pand van 1250 m². Dit was ook het moment waarop vader Piet zich terugtrok als directeur en de naam van het bedrijf veranderde in Moldura Interieurbouw. “Vandaag de dag werken we hier met negen man en hebben we altijd een stagiair in ons team.”
Het werk bij Moldura is veelzijdig en uitdagend. “Wat ik het leukste vind? Je maakt mensen altijd blij, waar je ook werkt”, vertelt Stevens enthousiast. “We maken alles van hout en plaatmateriaal: van een tv-meubel voor een particulier tot grote projecten van een paar ton voor bedrijven. Geen massaproductie, elk project is uniek.” Hoewel het bedrijf vooral actief is in de contractmarkt, kan Moldura makkelijk omschakelen als de omstandigheden hierom vragen.
Die diversiteit blijkt ook uit de projecten waar Moldura bijzonder trots op is. Zo richtte het bedrijf een luxe resort op Curaçao in met op maat gemaakt interieur. “Dat was een uitdagend project, omdat alles op afstand door derden werd ingemeten. Gelukkig verliep de samenwerking dankzij de Nederlandse projectleider van Van der Valk soepel, en het resultaat mag er zijn: van bedachterwanden tot tv-meubels en buitenkeukens, alles is tot in de puntjes afgewerkt.”
Ook dichter bij huis laat Moldura haar vakmanschap zien. Een recent project in een villa in Tilburg omvatte een complete inrichting van de bovenverdieping en een keuken in gelakt eikenfineer. “Het eindresultaat gaf de woning een warme en luxe uitstraling. Dat maakt ons werk echt de moeite waard.”
Een van de kernwaarden van Moldura is zorgen voor een tevreden team. “Als je goed bent voor je personeel, dan zijn zij ook goed voor jou”, stelt Stevens. Die filosofie vertaalt zich in een hecht team waar niemand ooit is vertrokken. Dit team is langzaam gegroeid. Zo ging in 2015 een interieurbouwbedrijf in de buurt failliet. Een jonge medewerker, met ervaring in het werken met CNC-machines, kwam bij Moldura in dienst en bracht zijn waardevolle kennis mee.
Via hem werden ook oud-collega’s aangetrokken, waardoor het team verder uitbreidde. Een bijzondere aanvulling is interieurontwerpster Kelly, die tijdens de coronaperiode aan boord kwam. “Ik dacht eerst dat ik niet genoeg werk voor haar zou hebben, maar haar hulp bleek onmisbaar. Ze heeft veel bijgedragen aan het uitbreiden van onze dienstverlening richting de particuliere markt en het maken van ontwerpen”, vertelt Stevens. “We doen als team ook dingen buiten werktijd samen, zoals uitjes naar de Efteling en een vaste activiteit tijdens de bouwvak. Dat zorgt voor een fijne
sfeer op de werkvloer.”
Daarnaast zet Moldura zich actief in voor de toekomst van het vak door jonge talenten op te leiden. “We klagen allemaal weleens dat er te weinig goed personeel is, maar daar kun je zelf wat aan doen door tijd te investeren in de nieuwe generatie. Daarom zijn we een erkend leerbedrijf en werken we nauw samen met de school in de buurt. Het voelt geweldig als we jongeren kunnen enthousiasmeren voor ons vak.”
Naast het investeren in mensen blijft Moldura ook op technologisch gebied innoveren. Een recent voorbeeld is de aanschaf van een Biesse Akron kantenaanlijmmachine van De Groot Bewerkingsmachines. “Onze oude machine werkte prima, maar was niet erg efficiënt. Deze nieuwe machine heeft een retoursysteem, waardoor één persoon hem kan bedienen. Dat scheelt enorm in tijd en arbeidskracht. Bovendien biedt hij de mogelijkheid om PU-lijm te gebruiken, waarmee we waterdichte en hittebestendige verbindingen kunnen maken. Ideaal voor projecten zoals op Curaçao of bijvoorbeeld in de zorg.”
De wens om verder te moderniseren is er ook. “Onze CNC-machine is nog van 2015 en mist een uitvoersysteem, waardoor we plankjes handmatig moeten stickeren. Nieuwe machines zijn veel efficiënter. Dat is iets voor de toekomst”, zegt Stevens.
Voor Moldura is groei niet het belangrijkste. “Ik wil niet per se groter worden. Het team dat we nu hebben is precies goed en behapbaar. Ik ben heel tevreden met waar we nu staan”, legt Stevens uit. Wat Moldura vooral drijft, is passie voor het vak en de glimlach van een tevreden klant. “Natuurlijk gaat er weleens iets mis, maar we lossen het altijd op. Het is belangrijk dat klanten met een goed gevoel terugkijken op onze samenwerking. Dat maakt ons werk waardevol.”